Ferran Adrià - A konyhaművészet alkimistája
2016. november 09. írta: Bartha Tibor

Ferran Adrià - A konyhaművészet alkimistája

adria161109a.jpgKatalónia több tucat Michelin csillagos étteremmel és világszínvonalú séfekkel rendelkezik, ám közülük is kitűnik az a szakács, aki forradalmasította a gasztronómiát.

Ferran Adriá neve világviszonylatban is az egyik legjobban csengő név a gasztronómia világában, ami nem csoda, világelső éttermet vezetett, s alapjaiban változtatja meg napjainkban is az elénk kerülő ételeket. Az azonban, hogy a konyhát szinte kémiai laborrá alakítja csak növeli presztizsét, hiszen a cél, a lehető legjobb ételek elkészítése az emberért, az egészségért, a kulináris élvezetekért.

Az 1962 május 17-én, Hospitalet de Llobregatban született Adriá szó szerint a legalján kezdet az ipart, 1980-ban még mosogatóként dolgozott a Hotel Playafelsben Castelldefelsben. Sorkatonai szolgálata sem jelentett akadályt, hogy a számára kedves hivatást tovább folytassa, stílszerűen, a konyhán kapott munkát, ahol a szakácsmesterség alapjait is elsajátíthatta.elbulli161109.JPG

Az igazi áttörés azonban akkor következett be az életében, amikor 1984-ben elszegődött egy egyszerű külsejű étterembe, a Rosestől nem messze található elBulliba. Hogy mennyire komolyan vette a munkáját, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy cirka másfél évvel ezután már ő volt az egyre népszerűbb étterem főszakácsa.

Az elBulli számára az igazi aranykor 1994-ben jött el, ekkor Adriá és üzlettársa Juli Soler 120 millió pezetáér (mai áron számolva 721.000 euro) 20%-os részesedést adtak el a Nenuco alapítójának, a spanyol milliomos Miguel Hortának. A vállalkozásba visszafektetett pénz, no meg Horta üzleti kapcsolatai révén nőtte ki magát igazán nemzetközivé az elBulli. A három Michelin csillag és az angol Restaurant magazin által a "Világ legjobb éttermének" járó díj (2002, 2006, 2007, 2008, 2009), valamint a folyamatos foglalások a világ minden tájáról, a legszebb időszakok voltak az étterem életében, amelyet azonban 2011-ben, egy hatalmas búcsúparty kíséretében bezártak.

Adriá azonban nem maradt munka nélkül, régi vágyának, a molekuláris gasztronómiának a tökéletesítése okán alapítványt hozott létre, e mellett számos könyvet írt, létrehozta a spanyol Telefónica szponzorálásával a Bullipedia című weboldalt, 2017-től kezdődően pedig a Bullipedia Lab is elindul, amely az új gasztronómiai eljárásokat teremti meg tudományosan. Egyik nagy társadalmi munkája a Fundació Alícia, amelyet a híres katalán kardiológussal, Valentí Fuster, alapított 2003-ban, s amelynek célja, hogy az emberek asztalára is egészségesebb ételek kerüljenek a konyha kémia laborjából.adria161109b.JPG

Ferran Adriá munkássága egyénileg is sok elismerést eredményezett, a vendégek dicséretein kívül, a Time magazin 2004-ben a világ tíz legjelentősebb újítója közé sorolta. 2007-ben a Barcelonai Egyetem díszdoktorává avatták. Az Amerikai Kulináris Intézet (The Culinary Institute of America) 2009-ben az év séfjének járó Augie-díjjal jutalmazta.

S, hogy fog-e még valaha éttermet vezetni? Nos, erről egyelőre nem szól a fáma, ám, ha ott nem is, a konyhánkban egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben találkozunk azzal, aminek megalkotásán jelenleg is dolgozik!

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket!

Ha tetszett, lájkolj minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

http://catalunya.blog.hu/api/trackback/id/tr7011944411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.