80 évig állt ismeretlenül ez a Gaudi ihlette templom
2017. június 02. írta: Bartha Tibor

80 évig állt ismeretlenül ez a Gaudi ihlette templom

montferri170602a.JPGAz internet kellett ahhoz, hogy felfedezzék ezt az igazi remekművet, amit tervezője is magára hagyott.

Montgarri kisvárosa manapság egyre népszerűbb kirándulóhely a turisták körében, ami nem is csoda, elképesztően impozáns látványossága a tervezés és az összefogás remek példája. Mára pedig híressé is tette a közel 400 lelkes katalán települést.

A santuari de Montserrat de Montferri története a múlt század elejéig nyúlik vissza, amikor is egy volt jezsuita pap D.M. Vives, családja egy földet ajándékozott a településnek, hogy azon egy templomot húzzanak fel.

A tervezéssel és kivitelezéssel egy bizonyos Josep Maria Jujolt bíztak meg, aki Gaudi egyik közvetlen munkatársa, és egyben a Montserrati Szűz, azaz a Fekete Madonna nagy híve volt.montferri170602b.JPG

A katalán zseni mellett eltöltött éveknek hála, Jujol igen utópisztikus tervvel ált elő, amely legalább olyan különleges lett, mint a Sagrada Familia. Az 1925-ben kezdődött építkezésben a helyi emberek nagyon kivették a részüket, a homokot és a több tonnányi fát szállították a készülő templomhoz.

Így sem sikerült befejezni a művét Jujolnak, részben a pénzhiány, részben a spanyol polgárháború miatt 1931-ben leálltak a munkálatok. Az építész a háború alatt még egyszer ellátogatott a templomhoz, ám az amit látott végképp lelombozta, és magára hagyta.

Közel 80 évig, 1999-ig ebben az félkész és dicstelen magányban ált a templom a település dombján, mígnem az internet népe felfedezte, ezzel egyszer s mind lendületet is adott a befejezéshez, anyagi szempontból is. A katalán állam segítségével befejezhették végre a valóban impozáns templomot, amelyet manapság cirka 8000 turista látogat évente, s amelyet - egyelőre - hétvégenként nyitnak meg a látogatók előtt.montferri170602c.jpg

"Nagy büszkeség és igen fontos egy ilyen kis település számára, hogy ezáltal felkerülhetünk a térképre. Ki kell használnunk egy a kincset, hogy megismerjenek minket, és ide látogassanak az emberek." - nyilatkozta Josep Ruiz polgármester.

Ha nem is olyan monumentális, mintha Sagrada Familia, az kétségtelen ritka gyönyörű és lenyűgöző alkotás lett a santuari de Montserrat de Montferrí.

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket!

Ha tetszett, lájkolj minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

http://catalunya.blog.hu/api/trackback/id/tr6812560033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.