Október 1-én eldől, lesz-e önálló Katalán Állam?
2017. június 09. írta: Bartha Tibor

Október 1-én eldől, lesz-e önálló Katalán Állam?

puigdemont170609a.jpgHiába a spanyol szembenállás, Carles Puigdemont unák elé szólítja a katalánokat, hogy eldöntsék, akarnak-e saját országot, vagy maradnak Spanyolországon belül.

A katalán elnök bejelentésére ma délelőtt került sor, közel 40 újság képviseltette magát a Pati dels Tarongers-ben, ahol Puigdemont jelezte, október 1-én lesz a népszavazás a függetlenségről, amelyen egyetlen kérdés szerepel majd: "Akarja-e, hogy Katalónia köztársaság formájában, független államként folytassa?"

A lépés gyakorlatilag az utolsó volt a sorsdöntő népszavazás előtt, amelyre már régóta készültek a többségben lévő függetlenségpárti szervezetek. Bár meg volt a hajlandóság a kormányban, és ezt jelezték is Mariano Rajoy miniszterelnöknek, hogy tárgyalóasztal mellett egyeztessenek a kilépésről, ám ahogy az eddig is volt, a spanyolok teljesen elzárkóztak ettől, sőt pereket indítottak és helyeztek kilátásba, ha ezt a katalán kormány meglépi.

Puigdemonték azonban már tavaly jelezték, nem tartják magukra kötelezőnek a Spanyol Alkotmánybíróság állásfoglalását, s folyamatosan dolgozzák ki a szakértők a saját alkotmányt, illetve a jogi kereteket ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen az átállás, ha az igenek győznek.

Ám a kormány minden optimizmusa ellenére is, elég késélen táncol a kezdeményezés sikere, egyelőre még 1-2 százalékkal a nemek aránya van többségben, ám az is igaz, közel 15%-a a felmérésekben megkérdezetteknek még nem döntött, tehát egy jó véghajrával akár meg is fordítható az eredmény.

Mindezt pedig az elmúlt egy évben komolyan elő is segítette a Rajoy kormányzat azzal, hogy rugalmatlanságával és fenyegetőzésével egységet teremtett a nemrég még igen instabil szövetségben, s a perek, amelyeket Artur Mas, Carmes Forcadell és Irene Rigau ellen indítottak a katalán érzelmű emberek ellenállását váltották ki. Márpedig a dac a spanyolok ellen dolgozik.

Puigdemont ma azt üzente a sajtótájékoztatón, hogy a katalán polgárok menjenek el szavazni, mert "ez elidegeníthetetlen joguk, ezen nyugszik a demokrácia és azon, hogy saját maguk dönthetnek a sorsukról".

A spanyol válaszra körülbelül lehet is számítani a bejelentés után. Egyrészt azonnal elhatárolódott minden nem katalán párt attól, hogy bármiféle népszavazás is legyen, nagy valószínűséggel az Alkotmánybíróság is megsemmisíti a népszavazás érvényességét és legitimitását, és az sem elképzelhetetlen, hogy éppen emiatt Carles Puigdemontot és Oriol Junquerast is perbe fogják.

A bejegyzés trackback címe:

http://catalunya.blog.hu/api/trackback/id/tr5712582037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.