Ki volt valójában Barcelona névadója?
2017. augusztus 11. írta: Bartha Tibor

Ki volt valójában Barcelona névadója?

barcelona170811.jpgTöbb variáció is létezik a katalán főváros névadójának személyére, ám ahogy mindig, a dolgok tudóinak, vagy vélt tudóinak is maguk felé hajlik a kezük. Pro és kontra Barcelona témában.

Barcelona évezredek óta népszerű város Európában, megfordult itt számos nép, uralkodó, akik kezük nyomát mind otthagyták a városon, ám az, hogy a névadás kit illet, azóta sem eldöntött. Vannak akik a punokra esküsznek, vannak, akik szerint a rómaiaktól ered mások egy görög legendának adnák a dicsőséget.

Miután pedig nincs egyértelmű válasz erre, mi három lehetséges változatot is találtunk, csak hogy lehessen választani mindenkinek kedve szerint!

Az első a legpopulárisabb történet, amelyben is van azonban két szereplő; az egyik Hannibál, a másik Hamilcar. Mindketten ott voltak, amikor ezt a várost betelepülték a punok, mielőtt Róma felé vették volna az irányt, ám megbízhatóan senki nem tudta bizonyítani, hogy a Barca család mely tagja által lett Barca a mai Barcelona.

A másik monda szerint a rómaiak voltak azok, akiktől ered Barcelona mai neve,pontosabban egy Iulia Augusta Paterna Faventia Barcino nevű polgártól, akit barátai csak Barcinonak hívtak. Akkoriban ő nagy névnek számított a környéken, ebből gondolja pár kutató, hogy ő lehet az aki miatt - az idők során némi módosulással (Barcinone, Barcinona, Barcelona) - ma az ez a város neve.

A harmadik történet szerint a görög mondabeli hőshöz, Herkuleshez köthető a város neve. Az ókori hajós éppen az Aranygyapjú felkutatása okán hajózott fel s alá a Földközi-tengeren, amikor is egy csúnya nagy vihar az összes hajójukat kisodorta a partra. A természeti jelenség elmúltával csak egy hajót, a kilencediket nem találtak, aminek a neve történetesen La Barca Nona volt. Később meg lett, teljesen szétroncsolódva a mai Monjuic hegyénél, minek utána, kegyeletből és emlékezés gyanánt, nevezték el ezt a helyet Barcanak!

Ugyan e lehetséges történetek után sem tudjuk biztosan megmondani, ki lehetett az igazi névadó, ám így legalább három érdekes anekdotával gyarapodtak ismereteink Barcelonát illetően!

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket!

Ha tetszett, lájkolj minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

http://catalunya.blog.hu/api/trackback/id/tr1912733796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.